Η Αισθητική Οδοντιατρική δεν αποτελεί μόνο μία ολική ανάπλαση του χαμόγελου. Προηγείται μία εκτενής συζήτηση με τον ασθενή για να προσδιοριστούν οι ανάγκες και οι προσδοκίες του και στη συνέχεια διαμορφώνεται ένα ολοκληρωμένο σχέδιο θεραπείας για τη σταδιακή και προβλέψιμη επίτευξη αυτών των στόχων.

Οι κυριότερες θεραπευτικές διαδικασίες που περιλαμβάνει η σύγχρονη Αισθητική Οδοντιατρική είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθες:

Όψεις πορσελάνης: Οι όψεις πορσελάνης αποτελούν λεπτά φύλλα πορσελάνης που συγκολλώνται επάνω στις πρόσθιες επιφάνειες των δοντιών που εμφανίζουν ανεπιθύμητη δυσχρωμία, κατάγματα, αποτριβή, κακή διευθέτηση στο φραγμό(συνωστισμός δοντιών, απόκλιση ή συστροφή) ή κενά διαστήματα με τα παρακείμενα δόντια. Πρόκειται για μία από τις πιο σύγχρονες και συντηρητικές αισθητικές οδοντιατρικές θεραπείες, αφού αφαιρείται ελάχιστη ποσότητα οδοντικών ιστών(περίπου 0.3-0.5 χιλ.) για την τοποθέτησή τους και η θεραπεία ολοκληρώνεται μέσα σε λίγες ημέρες, αλλά διαρκεί για πολλά χρόνια στη συνέχεια.

Οδοντική λεύκανση: Αποτελεί την πιο δημοφιλή αισθητική οδοντιατρική θεραπεία που παρέχει άμεσα αποτελέσματα και αποσκοπεί στην αισθητή βελτίωση της απόχρωσης και της φωτεινότητας των δοντιών που εμφανίζουν δυσχρωμία με την πάροδο των χρόνων. Η λεύκανση είναι μία σύντομη και απόλυτα συντηρητική αισθητική θεραπεία, αφού δεν απαιτείται αφαίρεση οδοντικών ιστών. Η οδοντική λεύκανση πραγματοποιείται στο οδοντιατρείο με τη χρήση ειδικής λυχνίας και λευκαντικού gel που τοποθετείται επάνω στα δόντια μέσα σε διάστημα 45 λεπτών της ώρας. Εναλλακτικά, μπορεί να πραγματοποιηθεί με ειδικούς διαφανείς νάρθηκες λεύκανσης στο σπίτι, όπου ο ασθενής τους φορά καθημερινά για περίπου 30 λεπτά της ώρας για 7-10 ημέρες. Σε πιο δύσκολες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί συνδυασμός των δύο προηγούμενων μεθόδων. Το αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και χρόνια, ανάλογα με την περίπτωση.

Στεφάνες και γέφυρες: Οι στεφάνες αποτελούν την ιδανική προσθετική αποκατάσταση για δόντια με μεγάλη απώλεια οδοντικών ιστών λόγω καταγμάτων, τερηδονισμού ή αφαίρεσης παλαιότερων μεγάλων εμφράξεων. Αφού διαμορφωθεί το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας με τον ασθενή, μπορεί να επιλέξει μεταξύ των μεταλλοκεραμικών και των σύγχρονων αισθητικών ολοκεραμικών αποκαταστάσεων, που παρέχουν ανώτερη αισθητική και εξίσου καλή αντοχή με τις παραδοσιακές μεταλλοκεραμικές αποκαταστάσεις. Οι ολοκεραμικές αποκαταστάσεις προτιμώνται ιδιαίτερα σε περιπτώσεις αποκατάστασης δοντιών της πρόσθιας περιοχής, της επονομαζόμενης ”αισθητικής ζώνης”.

Όσον αφορά τις γέφυρες, αποτελούν μία εναλλακτική επιλογή για την αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών έναντι των οδοντικών εμφυτευμάτων, που αποτελούν συνήθως την θεραπεία εκλογής σε τέτοιες περιπτώσεις. Και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχει η δυνατότητα επιλογής μεταξύ μεταλλοκεραμικών και ολοκεραμικών αποκαταστάσεων, που είναι ιδιαίτερα επιθυμητές στην αισθητική ζώνη.

Ένθετα, επένθετα: Αποτελούν μία άριστη επιλογή σε περιπτώσεις όπου υπάρχει μεν σημαντική απώλεια οδοντικών ιστών, αλλά έχουμε επαρκή ποσότητα ιστών ώστε να υποστηριχθεί μία πιο συντηρητική αποκατάσταση σε σχέση με τις στεφάνες. Κατασκευάζονται είτε από υπέρσκληρο ρητινώδες υλικό είτε από πορσελάνη και αποκαθιστούν άρτια τα κατεστραμμένα δόντια όσον αφορά την αισθητική και τη λειτουργικότητα.

Εμφράξεις σύνθετης ρητίνης: Οι εμφράξεις σύνθετης ρητίνης αποκαθιστούν μικρότερα ελλείμματα οδοντικών ιστών και παρέχουν πολύ καλή αισθητική και λειτουργικότητα σε πρόσθια και οπίσθια δόντια.

Οδοντικά στρας ή άλλα κοσμήματα: Στην εποχή της σύγχρονης Αισθητικής Οδοντιατρικής αρκετοί ασθενείς θα επιλέξουν να προσδώσουν έναν πιο ”προσωπικό” τόνο στο χαμόγελό τους, αφού σήμερα έχουν τη δυνατότητα, εκτός από τις αισθητικές οδοντικές αποκαταστάσεις που προαναφέρθηκαν, να τοποθετήσουν ένα αισθητικό στρας ή κάποιο μικρό κόσμημα από άλλο πολύτιμο μέταλλο σε κάποιο πρόσθιο δόντι, το οποίο μπορεί να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή χωρίς να αφήσει κάποιο έλλειμμα, οπότε πρόκειται και για μία απόλυτα αντιστρεπτή αισθητική παρέμβαση.