Η στοματολογία είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής επιστήμης η οποία ασχολείται με τη διάγνωση και θεραπεία των νόσων που προσβάλλουν τη στοματική κοιλότητα. Η εκπαίδευση του στοματολόγου γίνεται μέσα από ένα επίσημο, οργανωμένο και πολυετές μεταπτυχιακό πρόγραμμα εξειδίκευσης.

Οι συνήθεις στοματολογικές παθήσεις περιλαμβάνουν:

Άφθες – έλκη

Στοματίτιδα (χειλίτιδα και γλωσσίτιδα)

Λοιμώξεις (πχ έρπης, μυκητιάσεις/καντιντίαση)

Προκαρκινικές βλάβες, λευκοπλακία

Όγκοι και κύστεις των μαλακών μορίων (πχ τραυματικό ίνωμα, θήλωμα, βλεννοκήλη)

Όγκοι και κύστεις των γνάθων (πχ αδαμαντινοβλάστωμα, οδοντογενής κερατινοκύστη)

Ομαλός λειχήνας, πέμφιγα, πεμφιγοειδές

Μελανές βλάβες

Τριχωτή, γεωγραφική γλώσσα

Ξηροστομία

Καυσαλγία, δυσγευσία, κακοσμία στόματος

Η ακριβής διάγνωση μίας στοματολογικής πάθησης αποτελεί την απαραίτητη προϋπόθεση για την κατάλληλη αντιμετώπιση. Η χορήγηση εμπειρικής θεραπείας με μόνο στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων και όχι την αντιμετώπιση της αιτίας της νόσου όχι μόνο δεν είναι αποτελεσματική αλλά συχνά είναι επιβλαβής και οδηγεί σε καθυστέρηση στη διάγνωση με παρατεινόμενη ταλαιπωρία για τον ασθενή αλλά και μεγαλύτερη πιθανότητα  εξέλιξης και επιδείνωσης της νόσου.

Μετά τη λήψη αναλυτικού ιατρικού και οδοντιατρικού ιστορικού, ο στοματολόγος πραγματοποιεί μια ενδελεχή κλινική εξέταση (ενδοστοματική και εξωστοματική) όχι μόνο της πάσχουσας περιοχής αλλά του συνόλου των ιστών της στοματοπροσωπικής χώρας. Συνδυάζοντας τα ευρήματα από το ιστορικό και την κλινική εξέταση, θα διαμορφωθεί μία λίστα πιθανών διαγνώσεων (διαφορική διάγνωση) και θα αποφασιστεί η πραγματοποίηση περαιτέρω εξετάσεων, οι οποίες μπορούν να περιλαμβάνουν:

Βιοψία και ιστοπαθολογική εξέταση

Λήψη κυτταρολογικού επιχρίσματος

Ακτινογραφικός έλεγχος

Απεικονιστικές τεχνικές

Καλλιέργειες για μικροοργανισμούς

Αιματολογικές και ειδικές ορολογικές εξετάσεις

Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών εξετάσεων θα αξιολογηθούν έτσι ώστε να προσδιοριστεί η τελική διάγνωση, η οποία θα καθορίσει τη θεραπεία.