Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της Οδοντιατρικής που ασχολείται με τη διευθέτηση των δοντιών και των γνάθων και τη βελτίωση του χαμόγελου και της στοματικής υγείας. Με τη βοήθεια της ορθοδοντικής θεραπείας αντιμετωπίζονται προβλήματα όπως στραβά ή συνωστισμένα δόντια, ανώμαλη σύγκλειση και λανθασμένη θέση των γνάθων και διαταραχές των κροταφογναθικών διαρθρώσεων.

Υπολογίζεται πως το 40-75% του πληθυσμού μπορεί να επωφεληθεί από την ορθοδοντική θεραπεία. Ορισμένοι ασθενείς πραγματοποιούν την θεραπεία στην παιδική/εφηβική ηλικία, ενώ άλλοι ως ενήλικες. Κάθε ασθενής εμφανίζει ένα ξεχωριστό πρόβλημα. Για πολλούς ασθενείς, η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία είναι απαραίτητες. Προτείνεται τα παιδιά να πραγματοποιούν έναν ορθοδοντικό έλεγχο έως την ηλικία των 7 ετών. Οι περισσότεροι ασθενείς ξεκινούν την θεραπεία μεταξύ των 9 και 14 ετών. Στόχος μας είναι να παρέχουμε σε κάθε ασθενή την καταλληλότερη θεραπεία στη σωστή χρονική στιγμή. Συνεργαζόμενοι με τον ασθενή, μπορούμε να του προσφέρουμε ένα όμορφο, υγιές χαμόγελο για ολόκληρη τη ζωή του.

Μία ορθοδοντική εξέταση/αξιολόγηση είναι απαραίτητη στις ακόλουθες περιπτώσεις:

 1. Πρώιμη ή καθυστερημένη απώλεια νεογιλών δοντιών.
 2. Δυσκολία στη μάσηση ή τη σύγκλειση.
 3. Στοματική αναπνοή.
 4. Θηλασμός δακτύλου ή άλλες στοματικές έξεις.
 5. Συνωστισμένα ή στραβά δόντια.
 6. Γνάθοι που μετατοπίζονται ή παράγουν ήχους.
 7. Προβλήματα στην ομιλία.
 8. Δόντια που αποκλίνουν έντονα προς τα εμπρός.
 9. Ασυμμετρίες προσώπου.
 10. Γνάθοι που εμφανίζουν πιο πρόσθια ή οπίσθια θέση από το φυσιολογικό.
 11. Τρίξιμο ή σφίξιμο των δοντιών.
 12. Ουλικό χαμόγελο.
 13. Δόντια με έντονη αποτριβή.
 14. Έλλειψη δοντιών ή δόντια που είναι έγκλειστα και δεν έχουν ανατείλει στο φραγμό.

Η κλασική ορθοδοντική θεραπεία περιλαμβάνει την κατασκευή εξατομικευμένων ορθοδοντικών μηχανημάτων που σχεδιάζονται και τοποθετούνται από τον ορθοδοντικό με βάση το πρόβλημα του κάθε ασθενή. Μπορεί να είναι κίνητα ή ακινητά (συγκολλούμενα στα δόντια). Κατασκευάζονται από ανοξείδωτο χάλυβα, κεραμικό ή πλαστικό υλικό. Ασκώντας μια ήπια, σταθερή δύναμη με ελεγχόμενη διεύθυνση, τα ορθοδοντικά άγκιστρα ή brackets μετακινούν τα δόντια στη νέα επιθμητή τους θέση.

Μετά το τέλος της ορθοδοντικής θεραπείας τοποθετούνται συγκρατητικά στοιχεία για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα. Πολλές φορές, τα συγκρατητικά μέσα χρησιμοποιούνται κατά τη διάρκεια του ύπνου, ώστε να μην υπάρχει καμία δυσανεξία για τον ασθενή. Σε όλα τα στάδια της ορθοδοντικής θεραπείας, η άριστη συνεργαςία ορθοδοντικού και ασθενή αποτελεί το σημαντικότερο παράγοντα για την επιτυχία της θεραπείας.

Στη σύγχρονη Ορθοδοντική υπάρχουν περισσότερες επιλογές ώστε τα ορθοδοντικά μηχανήματα να είναι λιγότερο εμφανή. Οι περισσότεροι ασθενείς επιλέγουν διαφανή ή έγχρωμα brackets. Δεν είναι εμφανή από απόσταση και ακόμη και από πολύ κοντά δύσκολα διακρίνονται. Υπάρχει και η επιλογή της τοποθέτησης των brackets στην εσωτερική πλευρά των δοντιών.

Μια άριστη εναλλακτική των brackets είναι το σύστημα Invisalign που έχει εγκριθεί από την FDA για την ορθοδοντική διευθέτηση στραβών δοντιών. Στο σύστημα Invisalign χρησιμοποιείται μία σειρά διαφανών αφαιρούμενων ναρθήκων αντί για σύρματα και άγκιστρα. Ο ορθοδοντικός λαμβάνει αποτυπώματα των δοντιών του ασθενή και τα στέλνει στη μονάδα κατασκευής των ναρθήκων Invisalign. Η εταιρεία χρησιμοποιεί μία προσομοίωση της επιθυμητής μετατόπισης των δοντιών με τη βοήθεια υπολογιστή για να κατασκευάσει τους νάρθηκες που χρειάζεται ο κάθε ασθενής. Κάθε νάρθηκας χρησιμοποιείται για περίπου δύο εβδομάδες.

Οι νάρθηκες μπορούν να αφαιρεθούν κατά τη διάρκεια του φαγητού και της στοματικής υγιεινής, με αποτέλεσμα οι ασθενείς που τους χρησιμοποιούν να μην περιορίζονται στη μάσηση σκληρών ή κολλωδών τροφών. Ωστόσο, θα πρέπει να επισκέπτονται τον ορθοδοντικό κάθε έξι εβδομάδες για να επιβεβαιώνεται η πρόοδος της θεραπείας.

Ο συνολικός χρόνος θεραπείας με το σύστημα Invisalign είναι μεταξύ 9 και 15 μηνών. Βέβαια, το σύστημα Invisalign δεν είναι κατάλληλο για όλους τους ασθενείς και αυτό εξαρτάται από την έκταση του ορθοδοντικού προβλήματος. Ο ασθενής θα πρέπει να συνεννοηθεί με τον ορθοδοντικό για να επιλεγεί η καταλληλότερη θεραπεία για τον ίδιο.