Χαρίστε στον εαυτό σας ένα λαμπερό χαμόγελο εύκολα, γρήγορα και ανώδυνα!

Στη σύγχρονη εποχή όλο και περισσότεροι ασθενείς ενδιαφέρονται όχι μόνο για τη λειτουργική, αλλά και για την αισθητική θεραπευτική αποκατάσταση των δοντιών τους, με αποτέλεσμα η Αισθητική Οδοντιατρική να έχει καταστεί ιδιαίτερα δημοφιλής εδώ και αρκετά χρόνια.

Η πιο συχνή αισθητική οδοντιατρική θεραπεία είναι η οδοντική λεύκανση. Με τον όρο λεύκανση εννοούμε τη διαδικασία με την οποία μπορούμε να αποκτήσουμε ένα πιο λευκό και λαμπερό χαμόγελο.

Είναι φυσικό πως με την πάροδο των χρόνων τα δόντια μας γίνονται πιο σκουρόχρωμα. Υπάρχουν, ωστόσο, αρκετοί παράγοντες που προκαλούν δυσχρωμία στα δόντια μας. Οι σημαντικότεροι είναι το κάπνισμα και η κατανάλωση τροφών που περιέχουν ουσίες με χρωστικές, όπως ο καφές, το μαύρο τσάι, το κόκκινο κρασί, οι χυμοί κι τα αναψυκτικά τύπου cola.

Στην οδοντική λεύκανση χρησιμοποιείται ένας λευκαντικός παράγοντας σε μορφή gel επάνω στα δόντια. Αυτό διεισδύει στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη των δοντιών και διασπά τις προαναφερθείσες χρωστικές που προκαλούν δυσχρωμίες.

Υπάρχουν δύο μέθοδοι λεύκανσης. Η πρώτη μέθοδος, που είναι και η πιο δημοφιλής σήμερα, είναι η λεύκανση στο ιατρείο. Κατά τη λεύκανση στο ιατρείο, τοποθετείται ο λευκαντικός παράγοντας στα δόντια του ασθενή, αφού γίνει κατάλληλη απομόνωση των γύρω μαλακών ιστών, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με το λευκαντικό gel. Στη συνέχεια, το gel ενεργοποιείται με τη βοήθεια ειδικής λυχνίας και η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 45 λεπτά της ώρας. Η λεύκανση στο ιατρείο αποτελεί μία άμεση και σύντομη μέθοδο, κατά την οποία ο οδοντίατρος ελέγχει εξολοκλήρου τη διαδικασία καθώς και το τελικό αποτέλεσμα της λεύκανσης, μαζί με τον ασθενή.

Η δεύτερη μέθοδος είναι η λεύκανση στο σπίτι. Σε αυτήν την περίπτωση, ο οδοντίατρος λαμβάνει αρχικά αποτυπώματα από το στόμα του ασθενή για να κατασκευαστούν ειδικά ναρθηκάκια (μασελάκια) στα οποία τοποθετείται ο λευκαντικός παράγοντας. Σε μία δέυτερη συνεδρία, ο οδοντίατρος παραδίδει τα ναρθηκάκια στον ασθενή μαζί με το λευκαντικό υλικό που έχει επιλεγεί και δίνονται οδηγίες για τη χρήση τους στο σπίτι. Ο ασθενής τοποθετεί στο σπίτι την κατάλληλη ποσότητα λευκαντικού υλικού και φορά τα ναρθηκάκια για τον προτεινόμενο χρόνο (περίπου 30-45 λεπτά της ώρας) για 10-14 ημέρες και στη συνέχεια αξιολογείται το τελικό αποτέλεσμα της λεύκανσης στον προγραμματισμένο επανέλεγχο.

Σε περιπτώσεις έντονης οδοντικής δυσχρωμίας ή αν επιθυμούμε πιο έντονα και μόνιμα αποτελέσματα, μπορεί να πραγματοποιηθεί και συνδυασμός των δύο μεθόδων λεύκανσης. Σε κάθε περίπτωση, ο οδοντίατρος θα αξιολογήσει τον τύπο της λεύκανσης που απαιτείται ανάλογα με την ποιότητα των δοντιών του ασθενή, το επιθυμητό τελικό αποτέλεσμα και την πιθανή ύπαρξη οδοντικής ευαισθησίας. Η λεύκανση αποτελεί την πιο ασφαλή και συντηρητική οδοντιατρική θεραπεία, δεν προκαλεί φθορά στα δόντια και το αποτέλεσμα διαρκεί για αρκετό χρονικό διάστημα, ανάλογα βέβαια και με τις καθημερινές συνήθειες του κάθε ασθενή (π.χ. κάπνισμα, κατανάλωση καφέ κλπ.).