Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούν την καλύτερη μόνιμη θεραπευτική προσέγγιση για την αντικατάσταση ελλειπόντων δοντιών. Κατασκευάζονται από τιτάνιο και στη συνέχεια συνδυάζονται με αισθητικές προσθετικές αποκαταστάσεις, ανάλογα με την περίπτωση. Αποτελούν την πιο προβλέψιμη μορφή προσθετικής θεραπείας σήμερα με κλινικό ποσοστό επιτυχίας που ξεπερνά το 97.5%, σύμφωνα με έγκυρες κλινικές μελέτες.

Η τοποθέτηση των εμφυτευμάτων πραγματοποιείται με μία σύντομη και ανώδυνη επέμβαση που δε διαρκεί περισσότερα από λίγα λεπτά της ώρας για κάθε εμφύτευμα.

Η θεραπεία με εμφυτεύματα είναι ιδανική τόσο για την αποκατάσταση ενός μονήρους δοντιού που έχει απωλεσθεί από το φραγμό ή θα χρειαστεί να αφαιρεθεί, αλλά και για αποκατάσταση περισσότερων ελλειπόντων δοντιών. Σε αυτές τις περιπτώσεις η προσθετική αποκατάσταση που τοποθετείται στα εμφυτεύματα είναι ακίνητη, δηλαδή περιλαμβάνει την τοποθέτηση μίας ή περισσότερων στεφανών ή ακίνητης γέφυρας, ανάλογα με τον αριθμό των ελλειπόντων δοντιών.

Ωστόσο, τα εμφυτεύματα παρέχουν μία άριστη θεραπευτική επιλογή και σε περιπτώσεις ασθενών με ολική νωδότητα, δηλαδή απουσία όλων των φυσικών δοντιών από το στόμα. Στις περιπτώσεις αυτές το σχέδιο θεραπείας εξατομικεύεται και ανάλογα με τον αριθμό των εμφυτευμάτων που θα τοποθετηθούν στην άνω και κάτω γνάθο, η επιεμφυτευματική προσθετική αποκατάσταση μπορεί να είναι ακίνητη ή κινητή. Το σίγουρο είναι πως με τα εμφυτεύματα, που αποτελούν μία άριστη θεραπεία για ανθρώπους όλων των ηλικιών, οι ασθενείς απολαμβάνουν μία άρτια αποκατάσταση του φραγμού, καθώς είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά και παρέχουν άριστη λειτουργικότητα και αισθητική, αφού μπορούν να διατηρηθούν στη στοματική κοιλότητα για πολλά χρόνια, με βέλτιστη ποιότητα της μασητικής λειτουργίας και εξαιρετική αισθητική.